Faceți căutări pe acest blog

luni, 9 aprilie 2012

Românii pot cumpăra în lei acțiuni Apple și Google





Listarea Apple şi Google a primit „ok“-ul bursei. Vor cumpăra românii acţiuni de 600 de dolari?


Conducerea Bursei de Valori Bu­cureşti (BVB) a aprobat para­metrii de tranzacţionare a acţiunilor ame­ricane Apple, Bank of America, Intel, Coca Cola, Visa, JP Morgan Chase, Microsoft, Google, McDo­nald's şi Merck pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS.
Pentru acţiunile celor zece com­panii americane, societatea de bro­keraj din Bucureşti Tradeville va activa în calitate de market maker, mai exact va asigura că există per­ma­nent cotaţii la vânzare şi cum­părare. Acțiunile Apple și Google  pentru oamenii cu bani ai    societății românești sunt o adevărată  mană.    
Tradeville va oferi cotaţii de vânzare şi cumpărare la o diferenţă de preţ de 2% faţă de preţul de referinţă de pe bursele americane NASDAQ şi NYSE unde sunt listate cele zece acţiuni americane. Prin aducerea acestor acţiuni americane pe ATS-ul bursei de la Bucureşti, investitorii români vor putea să cumpere acţiuni americane în lei şi la comisioane mult mai mici.
În prezent, dacă un investitor vrea să cumpere acţiuni Apple, produ­cătorul popularului iPhone, acesta tre­buie să îşi deschidă cont la un bro­ker care poate tranzacţiona pe bursa americană NASDAQ, fiind obligat să plăteasă comisioane ridicate pentru fluxul de informaţii şi pentru ordinul de vânzare/cumpărare. După ce acţiunile Apple vor fi aduse la Bucu­reşti, românii vor putea tranzacţiona acţiunile în lei şi nu în dolari după acelaşi program ca restul acţiunilor ro­mâneşti de la ora 10.00 la 16.45. Rămâne însă o problemă pentru micii investitori: acţiunile giganţilor ame­ricani sunt scumpe.
Dacă o acţiune Petrom, cea mai va­lo­roasă companie românească şi cea mai profitabilă, costă 0,42 lei, pra­gul de intrare în acţionariatul Apple este mult mai ridicat: o acţiune la pro­ducătorul iPhone costă peste 630 de dolari (2.100 de lei), aproape cât celebrul smartphone.
Costul ridicat al acestor acţiuni străine este şi unul dintre motivele pentru care acţiunile străine aduse până acum la tranzacţionare pe ATS nu au prezentat foarte mult interes.
Anul trecut valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de circa 43.000 de lei, iar rulajul anual de 11,1 milioane de lei, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni româneşti au fost în valoare totală de aproape 10 miliarde de lei, cu o medie zilnică de 38 mil. lei.
Sursa: ZF. ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu