Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 mai 2012

Apple și reprofilarea forței de muncă. Tinere ține pasul cu hi-tech-ul!





 Reprezentanţii Apple susţin că gigantul a creat peste jumătate de milion de locuri de muncă - 514.000 mai precis - însă o cercetare realizată de Bloomberg arată că Apple a distrus - indirect, ce-i drept - la fel de multe locuri de muncă.
În realitate, Apple i-a luat în calcul pe toţi angajaţii care lucrează indirect pentru companie: angajaţii FedEx, UPS ş.a., deci pe toţi indivizii care au o legătură, fie ea infimă, cu activitatea companiei, chiar dacă aceştia nu sunt plătiţi de către companie. Enorma  dezvoltare a  companii  pot fi urmărite  în efectele succesului...

Business Insider a identificat 50 de companii al căror succes a fost zdruncinat de către succesul Apple - IBM, HP, Adobe şi Barnes & Noble se numără printre acestea.


Decizii precum aceea de a colabora cu firme private precum UPS şi FedEx, în loc să apeleze la servicii publice precum Serviciul Poştal American au dus la desfiinţarea unor posturi sau la diminuarea numărului de funcţionari publici.

Bloomberg a mai analizat şi care a fost impactul deciziei de a nu produce gadgeturile Apple în Statele Unite, ci în ţări în care forţa de muncă este mai ieftină - în China, la firma Foxconn.

Nu în ultimul rând , succesul Apple a condus la desfiinţarea de locuri de muncă în cadrul competitorilor. Este vorba aici de 180.000 de  locuri de muncă, potrivit analizei citate.
Mai jos se află lista companiilor care au avut cel mai mult de suferit de pe urma succesului Apple şi numărul de locuri de muncă desfiinţate tocmai din această cauză:

1. Circuit City: 42.974 locuri de muncă desfiinţate

Pe măsură ce Apple căpăta o cota de piaţă tot mai mare în sectorul PC-urilor, retailerul Circuit City pierdea tot mai mult teren. A ajuns în scut timp (2008) în ipostaza în care să renunţe la tot personalul şi să îşi ceară insolvenţa.

2.Guvernul Federal: 42.105 locuri de muncă desfiinţate

Apple a găsit de fiecare dată soluţii prin care să-şi reducă taxele la stat. În 2011, compania a economisit 2,4 miliarde de dolari prin astfel de soluţii. Rezultatul? Cca. 42.000 de locuri de muncă desfiinţate în sistemul public.

3. Kodak: 28.000 locuri de muncă desfiinţate

iPhone-ul şi alte gadgeturi au eliminat cererea de camere-foto propriu-zise. Kodak, companie cu o tradiţie de 131 de ani, şi-a cerut insolvenţa în luna ianuarie.

4.HP: 16.995 locuri de muncă desfiinţate

În încercarea de a ţine pasul cu Apple, HP a făcut totul ca să intre pe piaţa tabletelor. Din nefericire, tableta propusă de companie a fost un dezastru, lucru care a condus la mii de concedieri.

5. Motorola: 16.474 locuri de muncă desfiinţate

Motorola a investit sume uriaşe în încercarea de a lansa un produs care să concureze cu iPhone-ul. Nereuşita a condus, bineînţeles, la mii de concedieri.

Printre companiile care au făcut peste 10.000 de concedieri din cauza succesului înregistrat de Apple se mai numără:

Borders: 16.600 locuri de muncă desfiinţate

Sprint: 14.600 locuri de muncă desfiinţate

IBM: 12.668 locuri de muncă desfiinţate

Musical Group: 12.500 locuri de muncă desfiinţate

Ericsson: 10.690 locuri de muncă desfiinţate

Serviciul Poştal American: 10.615 locuri de muncă desfiinţate
Sursa:Capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu